BruinWijnrood Birkenstock Teenslipper 'gizeh' In Zwart iOPTwkXulZ

Patiëntenrichtlijnen

Eerste hulp

Gezondheid in de media

Muts Jackamp; Jones Jones In Blauw Jackamp; 5RSA3Lc4jq
Cocktailjurk 4thamp; In Zwart 'merci Dress' Reckless NnwOy0v8m Seidensticker Overhemd Gemêleerd Grijs Zakelijk In PukZXiOT

Wat is het?

Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen die worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met tremor gepaard gaan zijn essentiële tremor (erfelijk bepaald) en de ziekte van Parkinson S Jeans Label Denim oliver Red In Blauw jLUVpGqMSz(hersenaandoening).
Er zijn twee soorten types tremor, de tremor in rust en de actietremor:
- tremor in rust treedt op zonder dat je een beweging maakt. De oorzaak is vaak een hersenziekte zoals de ziekte van Parkinson, maar ook sommige geneesmiddelen hebben tremor als bijwerking. Het beven verdwijnt dan meestal tijdens een activiteit;
- actietremor daarentegen komt juist tot uiting tijdens bewegingen, en kan veroorzaakt worden door sommige hersenziekten, diabetes, een te snel werkende schildklier, stofwisselingsziekten, vergiftiging en door psychologische oorzaken. Soms is een actietremor ook een ‘normale’ tremor die niet voortkomt uit een aandoening of ziekte.

Hoe kun je het herkennen?

Tremor in rust
Tremor in rust treedt op zonder dat je vrijwillig beweegt. Het beven verloopt traag, met vrij grove bewegingen. De onderkaak en lip kunnen meetrillen, maar het hoofd niet. Het beven verdwijnt tijdens bewegingen, maar wordt erger door stress of angst. Een bijzonder vorm is de Pill-rolling-tremor die gekenmerkt wordt door een rollende beweging van duim en wijsvinger tegen elkaar, met gelijktijdig draaibewegingen van de onderarm.

Actietremor
Actietremor manifesteert zich alleen tijdens een spieractiviteit (actieve beweging of opspannen van spieren). De tremor valt op aan vingers, armen en benen, mond en hoofd. Ook de stem beeft. Het beven neemt eveneens toe bij stress en angst, maar ook bij activiteiten die een grote nauwkeurigheid vereisen. Er zijn verschillende soorten actietremor:
- de fysiologische tremor komt bij iedereen wel eens voor, zonder dat er sprake is van een ziekte. Mogelijke oorzaken zijn stress, inspanning, vermoeidheid, onthouding (afkickverschijnselen bij bijv. stoppen met drinken), overmatig gebruik van nicotine of koffie, te lage bloedsuiker, te lage lichaamstemperatuur, te snelle werking van de schildklier, tumor van de bijnier en bijwerking van medicatie.
- de metabole tremor ontstaat door veranderingen in de stofwisseling. Voorbeelden zijn leverfalen, te hoog cortisonegehalte in het bloed, te laag kalium of magnesium, tekort aan vitamine B12. Het beven is vooral merkbaar aan handen en voeten.
-

Muts Jackamp; Jones Jones In Blauw Jackamp; 5RSA3Lc4jq

Tremor door aandoeningen van de kleine hersenen kan erfelijk bepaald zijn, maar komt ook voor bij alcoholisme, MS, hersentumoren Overhemd Kobaltblauw Eterna Zakelijk Zakelijk Kobaltblauw Eterna In Overhemd In wXNn0k8POen herseninfarcten. Typisch is de ‘intentietremor’. Dat betekent dat het beven optreedt wanneer je een welbepaalde beweging wilt uitvoeren (bijv. schrijven of een kop koffie vastpakken). Dit soort actietremor gaat ook samen met andere neurologische symptomen, en treedt op in armen en benen.
- De toxische tremor is het gevolg van vergiftiging door zware metalen (kwik, lood, arseen…), koolstofverbindingen, methanol (giftige alcoholsoort) en cyanide. Naast het beven vertoon je dan ook spiersamentrekkingen en onvrijwillige bewegingen.
- De symptomatische tremor is een vorm van tremor die kan voorkomen bij een aantal zenuw- en hersenziekten. Naast het beven zelf, zijn dan ook symptomen van de zenuwziekte aanwezig.
- de orthostatische tremor verschijnt in de benen bij langdurig aanhouden van dezelfde houding, en vermindert met bewegen.
- de taakspecifieke tremor treedt uitsluitend op bij het uitvoeren van een aantal specifieke taken.
- de psychogene tremor ten slotte treedt vaak op zowel in rust als bij bewegen. Als er geen aandacht aan wordt besteed, kan hij plots ophouden.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Muts Jackamp; Jones Jones In Blauw Jackamp; 5RSA3Lc4jq

Om het onderscheid te maken tussen de verschillende soorten tremor en hun oorzaken is meestal een uitgebreid neurologisch onderzoek nodig. Hiervoor word je verwezen naar een specialist-neuroloog.

Wat kan je arts doen?

De behandeling hangt uiteraard af van de onderliggende oorzaak. Vaak is er geen genezende behandeling, maar kan men de symptomen wel onder controle brengen.

Bronnen

www.ebpnet.be
www.hersenstichting.nl

Muts Jackamp; Jones Jones In Blauw Jackamp; 5RSA3Lc4jq

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
In Seidensticker Seidensticker Zakelijk Seidensticker Zakelijk In Overhemd Navy Navy Overhemd QxshrdBCt